Op je stem moet je zuinig zijn. Het is een krachtig apparaat dat het niet zomaar zal laten afweten. Er zijn echter een aantal zaken waarvan je je bewust moet zijn om je stem in conditie te houden. Klachten die optreden bij stemproblemen en stemstoornissen zijn vaak: een slechtere stemkwaliteit (hees, schor, wegvallen van de stem) en keelpijn of moe worden van het spreken. Stemklachten kunnen snel leiden tot verkeerd stemgedrag, dat vervolgens weer leidt tot nieuwe klachten. Het is daarom altijd goed om advies te vragen bij Ellen  wanneer er stemklachten zijn, ook al wordt er geen lichamelijke of medische oorzaak gevonden.

Een goede stemconditie is van het grootste belang bij leraren en andere personen met een spreekberoep zoals instructeurs, medewerkers van een callcenter, presentatoren, voice-overs. In deze beroepen wordt de stem intensief gebruikt. Iedereen heeft daarin zijn eigen maximum en dit kan onderling sterk verschillen. Het is daarom belangrijk om je stem goed te kennen en te weten wanneer je over een grens gaat. De stemtraining kunnen zowel voor particulieren en bedrijven gegeven worden. Deze trainingen worden afgestemd op de behoeften van de klant. Het afgelopen jaar heeft Ellen onder andere trainingen verzorgd bij L1 Radio & Televisie, Maastricht University en Hogeschool Zuyd. Bij stemtraining kun je aan de volgende mogelijkheden denken:

Individuele stem- en spraaktraining

Met regelmaat ontvangt Ellen mensen die graag wat hulp hebben bij hun spraak. Dit zijn vaak mensen die voor hun beroep vaak spreken met klanten of voor groepen. Problemen die dan kunnen optreden zijn:

  • Moeilijk verstaanbaar: mompelen, hoog spreektempo, dialect accent, etc.
  • Problemen met de ademhaling: snel buiten adem, duizelingen, droge keel, etc.
  • Stemvolume: bijvoorbeeld een te zacht voor grotere gezelschappen
  • Intonatie en expressie van de stem
  • Problemen met langdurig spreken: heesheidklachten, kriebel in de keel, etc.

De trainingen worden afgestemd op de wensen van het individu. Indien gewenst kan ook een presentatie o.i.d. bezoeken om te kijken hoe men op dat moment de spraak en het stemgebruik functioneert. Heeft u interesse in deze individuele trainingen? Neemt u dan gerust contact op met Ellen. U kunt dan samen  met Ellen bekijken hoe vaak de trainingen zullen plaatsvinden en wat de aandachtspunten zullen worden.

Groepstraining

Het correct gebruiken en verzorgen van de stem bij beroepssprekers is essentieel om het werk te kunnen uitvoeren en ziekteverzuim (omwille van de stem) te kunnen voorkomen. Bij deze trainingen ligt de nadruk op drie elementen:

  • Stemhygiëne: wat kan ik doen om mijn stem beter te verzorgen (o.a. voldoende water drinken, hoesten proberen te vermijden en een juiste luchtvochtigheid in de werkruimte)
  • het herkennen van symptomen van stemklachten: wanneer de stem snel vermoeid raakt, men vaak hoest of kucht, het spreken steeds vermoeiender wordt of de stem soms wegvalt , heeft dit een reden: de spreektechniek is niet optimaal waardoor de stembanden het langdurig spreken niet aankunnen. Tijdens de groepstraining bekijken we per symptoom welke gevolgen dit kan hebben voor het werk en wat we eraan kunnen doen om het te voorkomen.
  • Technieken leren toepassen om de stem economischer te gebruiken.

Het trainingspakket wordt uiteraard in overleg samengesteld. Afhankelijk van de wensen wordt bepaald hoeveel bijeenkomsten nodig zijn en wat de ideale groepsgrootte is. Omdat dit per bedrijf verschilt, kan dit het beste in overleg met Ellen bepaald worden. Wil je meer informatie hebben over wat Ellen voor jouw bedrijf kan betekenen, neem dan gerust contact op met Ellen.